Bestudeer 3.2 en hoofdstuk 15 van je studieboek
Lees onderstaand flyer van Bakkerij Sellink uit Meddo gemeente Winterswijk, en beantwoord nadien de daarna volgende vragen.
In de flyer die huis aan huis is bezorgd in Winterswijk wordt de webshop van bakker Sellink onder de aandacht gebracht. De webshop is een nieuw kanaal voor deze bijna 150 jaar oude bakkerij. In deze opgave gaan we bekijken wat er allemaal administratief organisatorisch moet worden geregeld om de bestellingen die binnenkomen in de webshop te kunnen verwerken.
Welke informatie-items moet Sellink zetten op de website als informatie voor de klant?
Noem minimaal 5 informatie-items.
Welke informatie-items moeten de klanten verstrekken aan Sellink in de webshop zodat Sellink de bestelling goed uit kan voeren? Noem minimaal 5 informatie-items.
Hoe kan Sellink de volledigheid van de opbrengsten vaststellen?
We leggen hiervoor verbanden tussen de geldstroom en de goederenstroom.
De goederenstroom =
Beginvoorraad artikelen (bij verse artikelen is deze veelal 0) + Het aantal geproduceerde artikelen – Onverkochte artikelen (eindvoorraad) = Artikelen die verkocht zouden moeten zijn en waar opbrengsten tegenover zouden moeten staan
De Soll-positie opbrengsten (dus wat de opbrengsten zouden moeten zijn) = aantal verkochte items per artikel * prijs per stuk.
En dit zou gelijk moeten zijn aan de Ist-positie van de opbrengsten, d.w.z de daadwerkelijk via iDeal binnengekomen gelden zoals af te lezen in het internetbankieren-pakket.
De geldstroom kan je als volgt weergeven:
Beginstand banksaldo + Binnengekomen gelden – Uitgaande gelden = Eindstand banksaldo
Hoe kan Sellink de volledigheid van de productie vaststellen?
De goederenstroom van de geproduceerde artikelen kan geanalyseerd worden door een verband te trekken met de goederenstroom van de verbruikte ingrediënten:
Beginvoorraad ingrediënten + Ingekomen ingrediënten volgens inkoopproces – Eindvoorraad ingrediënten = Verbruikte ingrediënten
Geproduceerde artikelen * Benodigde ingrediënten per artikel volgens de receptuur = Benodigde ingrediënten
Geeft deze verbandscontrole van de ingrediënten aanleiding te denken dat er meer ingrediënten verbruikt zijn dan de productie rechtvaardigt, dan moet gekeken worden of hier bederf of afval of uitval aan ten grondslag ligt. Bederf, afval en uitval zouden vastgelegd moeten worden door een bevoegde functionaris, niet zijnde de productiemedewerkers in casu niet de bakkers zelf.
Is er geen afdoende verklaring dan bestaat de kans dat er ingrediënten het pand ongeoorloofd verlaten hebben of dat er meer geproduceerd is en dat deze productie het pand ongeoorloofd verlaten heeft. Met ongeoorloofd wordt bedoeld dat hier geen geregistreerde opbrengsten tegenover staan.