Hoofdstuk 10

 

Bestudeer hoofdstuk 10 van je studieboek

Dienstverlening

 

Vragen:

Noem drie vastleggingen die cruciaal zijn voor dienstverlenende organisaties.

  • Overeenkomst
  • Tarieven
  • Tijdsduur dienst
  • Urenregistratie personeel
  • Voortgang dienst
  • Facturatie dienst

Het vastleggen van uren is vaak erg belangrijk voor een dienstverlenende organisatie. Kun je een subtypologie van dienstverlening noemen waarbij uren de allerbelangrijkste vastlegging is?

Dienstverlening met beschikbaarstellen van kennis en kunde (verkoop van manuren).

Kun je een organisatie noemen waarbij de duur van de dienstverlening niet veel uitmaakt voor het tarief?

Bioscoop. Of de film nu 1,5 of 2 uur duurt, dan wordt vaak nog gewoon hetzelfde tarief gehanteerd.

Een bioscoop hanteert de volgende tarieven voor een film:

 

Waarom zijn er verschillende prijzen voor de film? De kosten die een bioscoop maakt voor een kind zijn toch even groot dan voor een volwassene?

Een bioscoop zal met elk tarief zorgen dat er genoeg winst gemaakt wordt. Om het tarief extra aantrekkelijk te maken worden er soms verschillende tarieven gehanteerd. Hierdoor nemen mensen misschien sneller een kind mee en worden er uiteindelijk meer kaartjes verkocht en alsnog een dikke marge gemaakt.

Kun je aangeven hoe het controllingissue “Hoe zorgen we ervoor dat alle diensten die verleend worden ook gefactureerd en betaald worden?” ondervangen kan worden bij een bioscoop?

De belangrijkste opbrengststroom bestaat uit de kaartverkoop en daarnaast uit de verkoop van eten en drinken.

 

Kaartverkoop
Middels de kaartverkoop kan gecontroleerd worden of de opbrengstenstroom volledig is. Dit noemt men een quasigoederenbeweging. Controle bij de ingang van de zaal op de aanwezigeid van een geldig kaartje kan ervoor zorgen dat er geen mensen binnenkomen die niet betaald hebben. Tegenwoordig hebben ze ook een poort die middels je kaartje in de vorm van QR code toegang verleend.

 

Eten en drinken

Zorg ervoor dat er maar 1 uitgang is via de kassa. Je kunt met regelmaat een voorraadinventarisatie houden om te zien of dit overeenkomt met wat aanwezig zou moeten zijn. Dit geldt vooral voor goederen die kant en klaar zijn. Voor popcorn is dit wellicht wat minder nauwkeurig te inventariseren.

Antwoord indienen