Bestudeer hoofdstuk 9 van je studieboek
Bolletje B.V. is een bedrijf dat onder andere beschuiten, crackers en kruidnoten produceert. Je kent ze wel: de bekende rollen beschuit die waarschijnlijk ook in jouw keukenkast staan. De productielijnen maken duizenden beschuitrollen per uur. Sommige productielijnen zijn tot wel 100 meter lang. De productielijnen worden bediend door operators; zij zorgen dat de productie bij Bolletje goed en stabiel blijft draaien.
De taken van een operator zijn:
Vragen:
Is er bij Bolletje sprake van massa- of stukproductie. Beargumenteer je antwoord.
Massaproductie: er wordt niet geproduceerd voor een specifieke klant maar men maakt standaardproducten ontwikkeld naar aanleiding van marktonderzoek naar wat de gemiddelde klant zou aanspreken. Deze producten worden vervolgens op voorraad gemaakt.
Welke subtypologie herken je hier? Beargumenteer je antwoord.
Heterogene massaproductie: men maakt meerdere varianten beschuiten, crackers en kruidnoten etc.
Welke processtappen zijn er te onderkennen bij dit type productieproces?
Welke stappen neemt de operator bij Bolletje voor zijn rekening?
Volgens de tekst is de operator betrokken bij stap 7 Productie uitvoeren, en stap 9 de kwaliteitscontrole.
Welke andere functies zullen betrokken zijn bij de andere stappen van het productieproces?
Welke belangrijke registraties zal Bolletje hebben in haar productieproces?
Receptuur (ingrediënten en recept), standaardkostprijsberekening, productieplanning, productiebestand, voorraadbestand
Hoe kunnen we er hier voor zorgen dat de middelen (mensen, machines en materialen) doelmatig is?
Bij massaproductie gelden harde normen; dat wil zeggen dat met behulp van de receptuur zoals opgesteld door de productontwikkelaars en het bedrijfsbureau van Bolletje precies berekend kan worden hoeveel middelen ingezet moeten worden op de gewenste hoeveelheid eindproducten te kunnen produceren. Vervolgens wordt geregistreerd door de productieafdeling hoeveel middelen daadwerkelijk zijn ingezet. Door nacalculatie uit te voeren kan de afdeling Finance& Control vaststellen of efficiënt gewerkt is. De inzet van ingrediënten kan daarbij nog eens geverifieerd worden doordat de magazijnmedewerkers de afgifte daarvan registreren in hun voorraadadministratie. De inzet van arbeidsuren kan geverifieerd woorden door een aansluiting te maken met de urenadministratie/salarisadministratie. En de inzet van machines kan geverifieerd worden door tellerstanden uit te lezen aan de machines.