Hoofdstuk 9

 

Bestudeer hoofdstuk 9 van je studieboek

Bolletje

Bolletje B.V. is een bedrijf dat onder andere beschuiten, crackers en kruidnoten produceert. Je kent ze wel: de bekende rollen beschuit die waarschijnlijk ook in jouw keukenkast staan. De productielijnen maken duizenden beschuitrollen per uur. Sommige productielijnen zijn tot wel 100 meter lang. De productielijnen worden bediend door operators; zij zorgen dat de productie bij Bolletje goed en stabiel blijft draaien.

 

 

De taken van een operator zijn:

  • Machines bijstellen en bijsturen (je staat aan de lijn)
  • Uitvoeren van kwaliteitscontroles (gewicht, kleur, vocht, smaak)
  • Aanvoeren en bijvullen van verpakkingsmaterialen
  • Schoonmaken van de productielijn
  • Uitvoeren van klein onderhoud en samenwerken met de technische dienst
Bron: www.werkenbijbolletje.nl/

 

 

Vragen:

Is er bij Bolletje sprake van massa- of stukproductie. Beargumenteer je antwoord.

Massaproductie: er wordt niet geproduceerd voor een specifieke klant maar men maakt standaardproducten ontwikkeld naar aanleiding van marktonderzoek naar wat de gemiddelde klant zou aanspreken. Deze producten worden vervolgens op voorraad gemaakt.

Welke subtypologie herken je hier? Beargumenteer je antwoord.

Heterogene massaproductie: men maakt meerdere varianten  beschuiten, crackers en kruidnoten etc.

Welke processtappen zijn er te onderkennen bij dit type productieproces?

  • product ontwerpen,
  • normen bepalen,
  • impuls geven tot produceren,
  • productie plannen,
  • productieopdracht geven,
  • grondstoffen afroepen,
  • productie uitvoeren,
  • voortgang controleren,
  • kwaliteit gereed product controleren,
  • goedgekeurd product afleveren aan magazijn,
  • nacalculatie uitvoeren.

Welke stappen neemt de operator bij Bolletje voor zijn rekening?

Volgens de tekst is de operator betrokken bij stap 7 Productie uitvoeren, en stap 9 de kwaliteitscontrole.

Welke andere functies zullen betrokken zijn bij de andere stappen van het productieproces?

  • Productontwikkelaars (stap 1)
  • Medewerkers Bedrijfsbureau (stap 2 tm 6 + 8)
  • Magazijnmedewerkers (stap 10)
  • Medewerker Finance & Control (stap 11)

Welke belangrijke registraties zal Bolletje hebben in haar productieproces?

Receptuur (ingrediënten en recept), standaardkostprijsberekening, productieplanning, productiebestand, voorraadbestand

Hoe kunnen we er hier voor zorgen dat de middelen (mensen, machines en materialen) doelmatig is?

Bij massaproductie gelden harde normen; dat wil zeggen dat met behulp van de receptuur zoals opgesteld door de productontwikkelaars en het bedrijfsbureau van Bolletje precies berekend kan worden hoeveel middelen ingezet moeten worden op de gewenste hoeveelheid eindproducten te kunnen produceren. Vervolgens wordt geregistreerd door de productieafdeling hoeveel middelen daadwerkelijk zijn ingezet. Door nacalculatie uit te voeren kan de afdeling Finance& Control vaststellen of efficiënt gewerkt is. De inzet van ingrediënten kan daarbij nog eens geverifieerd worden doordat de magazijnmedewerkers de afgifte daarvan registreren in hun voorraadadministratie. De inzet van arbeidsuren kan geverifieerd woorden door een aansluiting te maken met de urenadministratie/salarisadministratie. En de inzet van machines kan geverifieerd worden door tellerstanden uit te lezen aan de machines.

Antwoord indienen