Coalitie stelde belastingplannen bij vanwege ict-problemen Belastingdienst
De nieuwe coalitie heeft zijn belastingplannen aangepast op aandringen van de Belastingdienst. Het kabinet heeft de afschaffing van de schenkingsvrijstelling eigen woning, beter bekend als de ‘jubelton’, uitgesteld tot 2024 omdat de Belastingdienst de belastingwijziging niet eerder kan verwerken.
Het kabinet wilde eigenlijk al in 2023 afscheid nemen van de belastingvrijstelling op schenkingen tot 106.000 euro aan jonge huizenkopers. Minister Kaag van Financiën antwoordt op een Kamervraag hierover het volgende: ‘In 2022 is de beschikbare capaciteit nodig voor afronding van de overgang naar het nieuwe systeem voor de schenk- en erfbelasting. Capaciteit voor het verwijderen van de schenkingsvrijstelling is beschikbaar vanaf 2023. Dit maakt verwijdering mogelijk per 1 januari 2024.’
De coalitie wil ook graag een belasting op suikerhoudende producten invoeren en de BTW op groente en fruit naar nul procent verlagen. Deze fiscale ingrepen moeten Nederlanders aanzetten tot gezonder eten. De onderhandelaars wilden deze maatregelen graag in deze kabinetsperiode invoeren, maar de Belastingdienst floot hen terug, blijkt uit onderliggende formatiestukken. Daarom staat in het regeerakkoord dat de coalitie deze twee maatregelen ‘op termijn’ wil invoeren.
De dienst wil eerst een uitgewerkt wetsvoorstel zien om te kunnen beoordelen of de voorgestelde voedingsbelastingen uitvoerbaar zijn, zegt een woordvoerder van de Belastingdienst. Het invoeren van een suikerbelasting en een apart nultarief voor groente en fruit is complex, omdat het lastig is de definities van ‘suikerhoudend product’ en ‘groente en fruit’ goed af te bakenen. Valt jam bijvoorbeeld in de categorie ‘groente en fruit’ of is het een suikerhoudend product?
De Belastingdienst is sowieso huiverig voor al te veel wijzigingen in de belastingwetgeving. De dienst vroeg ruim twee jaar geleden nog om een politieke ‘beleidspauze’ om de achterstanden in het ict-onderhoud weg te werken. Het ict-systeem voor de omzetbelasting dateert uit de jaren tachtig en kan op korte termijn geen grote wijzigingen aan, schrijft het ministerie van Financiën in november 2021 aan de informateurs. De capaciteit van de fiscus om ingewikkelde belastingwijzigingen door te voeren is over de hele linie erg beperkt. De directeur-generaal van de Belastingdienst is twee keer aan de formatietafel aangeschoven om de onderhandelingspartners met deze realiteit te confronteren.
Bron www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/coalitie-stelde-belastingplannen-bij-vanwege-ict-problemen-belastingdienst. Door: Yvonne Hofs, 24 januari 2022, 18:08