Bestudeer hoofdstuk 6 van je studieboek
Bij onderaanneming denken we al snel aan de bouwsector: een zzp’er die in opdracht werkt van de bouwondernemer die een project aanneemt en uitvoert. De onderaannemer is een deel van diens hele project. De onderaannemer werkt dus niet rechtstreeks voor een klant, maar rechtstreeks voor de bouwondernemer. Hierbij wordt een overeenkomst gesloten tussen de aannemer en de onderaannemer voor het uitvoeren van bepaalde werkzaamheden. Het betreft dus een overeenkomst voor diensten.
Maar deze vorm van werken komt ook voor in de zorg. De ene partij sluit een deal af met het zorgkantoor voor het verlenen van zorg, maar de uitvoering van die zorg wordt deels verricht door een onderaannemer. Deze onderaannemers vormen een flexibele schil voor de zorgorganisatie. Als er tijdelijk meer werk is dan ze met hun eigen personeel kunnen behappen, of er is een specifieke zorgvraag die de capaciteiten van het eigen personeel te boven gaat, dan zetten ze deze flexibele schil in. Voor de zzp ‘er is het voordeel dat hij/zij een jaarcontract heeft met een minimum afname aan uren. Een dergelijk contract geeft de zzp’er een bepaalde mate van zekerheid. Het is wel zaak voor de zorgorganisatie om goed zicht te houden op de minimumafnamen in de afgesloten jaarcontracten voor onderaanneming.
Vragen:
Welk controllingissue speelt er bij deze onderaannemingscontracten voor de zorgorganisatie?
De zorgorganisatie heeft een minimumafname afgesproken. Als deze minimumuren niet afgenomen worden, moeten ze wel betaald worden.
Hoe zorgen we ervoor dat het controllingissue wordt beheerst?