Hoofdstuk 5

 

Planning- & controlproces

Bestudeer hoofdstuk 5 van je studieboek

Efteling

Lees het artikel over de Efteling en beantwoord daarna de vragen.

 

Vraag 1

In hoofdstuk 5 heb je gelezen over het planning- en controlproces. In de verschillende subprocessen die onder dit proces vallen wordt gesproken over vastleggingen in de vorm van plannen of rapportages.

 

In het artikel over de Efteling wordt hier ook over gesproken. Welke plannen of rapportages kun jij uit het artikel halen?

  • Strategisch plan
  • Kaderstelling
  • Begrotingen
  • Dag- en week rapportages
  • Investeringsplan (indirect af te leiden)
Antwoord indienen
Vraag 2

Wat wordt bedoeld met de term ‘bottom-up’ in de zin (5e alinea): “Dat doen we bottum-up: elke afdeling krijgt een eigen kaderstelling mee.”

De letterlijke vertaling van bottom-up is van de bodem naar boven. Hiermee wordt in deze zin bedoeld dat niet de directie alles bepaald, maar zij geven juist lager in de organisatie de kaderstelling mee. In dit geval de afdelingen. Zij geven vervolgens hier zelf invulling aan.

Antwoord indienen
Vraag 3

De Efteling heeft het park onderverdeeld in zogenaamde Rijken. Dit is natuurlijk een term die past bij de sprookjeswereld waarin de Efteling zich begeeft. Bij andere organisaties zouden Rijken bijvoorbeeld de naam business units kunnen hebben.

 

Leg uit waarom een organisatie ervoor kiest om de organisatie onder te verdelen en budgethouders daarvoor aan te stellen.

Elk organisatieonderdeel heeft wellicht zo zijn eigen prestaties die belangrijk zijn om te monitoren. Het opknippen in zogenaamde Rijken is dan erg handig, want zo kun je dit apart van elkaar monitoren. Zo kun je zogenaamde verantwoordelijkheidscentra inrichten, waarbij steeds iemand verantwoordelijk gesteld wordt voor de prestaties.

 

Daarnaast is het vanuit organisatorisch oogpunt handig, zoals we je in hoofdstuk 2 hebben uitgelegd. Taakverdeling is nou eenmaal nodig om al het werk uit te kunnen voeren. Je zult begrijpen dat als je alle prestaties bij de Efteling bij elkaar optelt, je nog niet weet welk onderdeel beter had kunnen presteren en wie je daarvoor aan kunt spreken.

Antwoord indienen
Vraag 4

In de tekst (alinea 8) wordt gesproken over kaderstelling die eind mei klaar is voor het volgende jaar. In hoofdstuk 5 van je boek wordt de term ‘kaderstelling’ niet gebruikt.

 

Leg uit wat dit betekent.

Met kaderstelling wordt letterlijk bedoeld dat er kaders worden gesteld. Dat betekent een afbakening van de doelen. Dus eigenlijk waarbinnen de doelen en de activiteiten om deze doelen te behalen moeten vallen.

Antwoord indienen
Vraag 5

De Efteling lijkt haar planning & controlcyclus op orde te hebben. In het artikel worden diverse rapportages genoemd met soms al een periode erbij aangegeven. In het boek spreken we over een zogenaamde p&c-kalender. Kun jij aangeven hoe jij denkt dat de p&c-kalender eruit ziet voor de Efteling?


Tip: gebruik de rapportages van vraag 1 en zet deze in volgorde. Pak vervolgens je boek erbij en kijk of je nog belangrijke rapportages mist, die wellicht niet specifiek in het artikel genoemd worden. Probeer vervolgens een tijdsindicatie bij de rapportage te zetten.

  • Strategisch plan: incidenteel, eens per 5-10 jaar
  • Kaderstelling: jaarlijks in mei
  • Begrotingen: jaarlijks rond de zomer concept, definitief in september
  • Maandrapportages: maandelijks
  • Dag- en weekrapportages: dagelijks en wekelijks
  • Investeringsplan (indirect af te leiden): jaarlijks meegenomen in de begroting
Antwoord indienen
Vraag 6

De Efteling introduceerde ooit de Winter Efteling. Kun je aangeven wat dit heeft betekent voor de invulling van de planning & controlcyclus? Waar moest de Efteling bij het oprichten van de Winter Efteling opletten of anders inrichten?


Let op, in de tekst worden zaken genoemd die organisatorisch niet goed liepen door de komst van de Winter Efteling. Dat zijn echter geen zaken waar we nu op doelen in deze vraag.

Door de komst van de Winter Efteling kon het park ook opeens in de winterperiode open. Dit betekent dat de kaderstelling en hiermee de begrotingen anders ingericht moeten worden. Want, hoeveel meer gasten en dus opbrengsten verwacht je? Maar net zo goed de kostenkant.

 

Daarnaast is het wellicht beter om zo aan het begin van iets nieuws vaker te rapporteren, omdat je nog geen vergelijkingsmateriaal hebt. Dus wellicht beter om vaak te rapporteren zodat er beter te monitoren is. Dit geldt ook voor het investeringsplan: het heeft een flinke investering gekost, dus je wilt weten of dit volgens plan verloopt en dat je anders kan ingrijpen.

Antwoord indienen